A PÉNZ SZAGA

A pénz megjelenése a történelmünk során átalakította az emberek életét és egymáshoz való viszonyát. A pénz szerepe, a pénz értéke és az érte kapható anyagok, eszközök,a végzett munka, a szolgáltatások értéke és ezek megítélése erősen differenciálta az egymás mellett élőket, az egymáshoz való viszonyukat.

Aki több pénzzel rendelkezett hatalmat szerzett, saját akaratát érvényesíthette mások az u.n. „szegények” felett. A több pénz birtoklása a legtöbb ember személyiségét károsan befolyásolta. Csupán a saját javát szolgáló pénzügyi lehetőség megteremtette az önzést, az egoizmus vírusát.

„Ez a kiindulási pont, a végpont  pedig az emberek közti különbségtétel az öregek és szegények peremre szorítása , a „kellemetlen”személyek elutasítása. Ezzel el is jutottunk a társadalmi  igazságtalansághoz, az esélyek egyenlőtlenségéhez, a leggyengébbek védelmének hiányához.” (forrás: Ferenc Pápa)

Visszatérve a pénzhez: A pénzért kapható javak (pld föld, természeti értékek) , szolgáltatások eredete, milyensége döntő a pénz értékének megítélésekor.
A pénz forrása jelenlegi életünkben  sokféle, változatos formában fordul elő!

Lehet ez a jól végzett munka elvégzéséből, sikeres tevékenységből származó tiszta pénz. Emellett gyakran  megjelenik az emberek kizsákmányolásából, esetleg  mások értékeinek, tulajdonaik jogtalan elvételéből, sőt becsapásból, nyerészkedésből eredő,valamint  a legelítélendőbb változatként az embertársaink  testük eladásából  származó pénze is az un. piszkos pénzek!

Számos példát lehet piszkos pénzre felsorolni.
Csupán néhány ezekből : a szolgáltatások túlárazása nem indokolt nyereségért,az elismerésre méltó munka értékének alábecsülése,  az egyes végrehajtók nyereségvágya a jogtalan pénzbehajtással, a  rabszolgai dolgoztatás,a prostitúció stb.
Ezek a piszkos pénzek, amelyeknek messziről bűzlik a szaga!

Még egy lényeges gondolat erről a dologról : A piszkos pénzek tisztára mosása több  úton valósul meg. Gyakran - a befolyásolás érdekében - bizonyos szegény rétegeket, öregeket, nyugdíjasokat  ehhez a pénzhez  juttatják.
 
Felhívom az érintetteket, hogy az ilyen pénzek elfogadásával ők is piszkossá válnak és rajtuk szintén megmarad a piszkos pénz bűze!

Budapest,2022. február 20

Véghné Reményi Mária
Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége
elnök

Friss híreink

Please publish modules in offcanvas position.