Kiszáradás: mit tanulhatunk Hillary Clinton betegségéből?

Hogy igyunk sok vizet! A krónikus kiszáradás a lakosság nagy része számára nem ismeretlen jelenség. Súlyos szervi bántalmakat okozhat.

Egy amerikai felmérés szerint a felnőtt lakosság 75 %-a megtapasztalta már a krónikus kiszáradást. Az emberek rohannak, agyondolgozzák magukat és nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy elegendő vizet igyanak a nap folyamán.történt Hillary Clintonnal? 

Nézzük csak a dolgokat időreben:

Szeptember eleje:

Clinton rendszeresen köhög kampánybeszédeiés interjúi alatt. Egyik alkalommal viccesen megjegyzi a köhögés után:"Valahányszor Trumpra gondolok, allergiát kapok."  

2016. szeptember 11, vasárnap:

Az elnökjelölt hirtelen távozik a World Trade Center leomlásának 15. évfordulójára tartott ünnepségről. Amikor beszállna a magas furgonjába, nincs ereje akkorát lépni, megbicsaklik és csak a két oldalán álló testőr lélekjelenlétének köszönhető, hogy nem esik el. Ők támogatják be a járműbe.


A pillanatot lencsevégre kapják kamerával. Ez eléggé megdönti a politikusasszony méltóságát, sőt az egészségéről propagált imázst, főleg azután, hogy Trump a kampánya fontos részévé tette, hogy támadja Clintont, amiért szerinte riválisa nem elég strapabíró ahhoz, hogy bírja az elnökséggel járó megterhelést.

Az ünnepségről Clinton lánya, Chelsea lakására hajtat, aki néhány tömbnyire lakik onnan. Órák telnek el. A kampánystáb azt állította, hogy míg lánya lakásán tartózkodott, Hillary az unokájával játszott.

Vélhetően válságstábülés zajlott, orvosi vizittel egybekötve. Elvégre Clinton oldala a Twitteren elég csendes volt aznap, holott a kampány csúcsán vagyunk, amikor Twitter-accountja állandóan dönti az új posztokat, közleményeket, megjegyzéseket, fotókat. 

Ez az egész epizód is csak azt mutatta, amit eddig is tudtunk: Clintonék utálják az átláthatóságot.
Órák múlva fülig érő mosollyal jelenik meg Hillary Clinton a lakóépület bejárata előtt, hogy jópofizzon egy kislánnyal és integessen a sajtó képviselőinek a következő felkiáltással: "Milyen szép nap van ma New Yorkban!"
A megbicsaklásról készült videó miatt Clinton végül kénytelen bevallani, hogy orvosai tüdőgyulladást állapítottak meg nála 2 nappal korábban, azaz szeptember 9-én pénteken. Újabb bizonyítéka a titkolózásnak.

Szeptember 12, hétfő

Bill Clinton elárulja a sajtónak, hogy feleségével az elmúlt években többször is előfordult, hogy majdnem elájult, mert kiszáradt.

A Politico nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Clinton kampánystábjában feszültség forrása lett, hogy állandóan nógatták, igyon eleget, ő pedig nem volt hajlandó. A kampánycsapat palackozott vizet és Gatorade szénsavmentes italt tukmál rá Clintonra.

Szeptember 20, kedd:

Hillary Clinton megjelenik Jimmy Fallon beszélgetős műsorában, ahol a komikus-műsorvezető védőmaszkot vesz fel, majd amikor a levegőben pacsit ad neki Clinton, a kezét is megmossa. "Nem vagyok fertőző", mondja erre nevetve a politikusasszony, hozzátéve, hogy néhány napot pihent, s arra használta ezt az időt, hogy átgondolja kampányát. Úgy döntött, többé nem veszi ki részét a negatív kritizálásból (Trump felé és vica versa).

Miért száradunk ki?

A kiszáradás akkor történik, amikor a testet több folyadék hagyja el, mint amennyiben az részesül. Ez felborítja a szervezetben a só és a cukor balanszát, ettől a test máshogy kezd működni. 
A felnőttkorban az emberi test 65-75 %-ban vízből áll, és ezt a szintet meg kell őriznünk. A víz létszükségletünk, segít a testhőmérséklet szabályozásában, az ízületek síkosításában és a hulladékanyagok eltávolításában (izzadság, ürülék és vizelet formájában).

Nemcsak attól állhat elő a dehidratáltság, ha nem iszunk eleget, de egyébként normálisan működik a testünk. Más tényezők is bejátszhatnak, például a meleg klíma, a nem megfelelő étrendünk, a gyakori vizelés és a láz okozta izzadás, a hasmenés és a hányás.

Hogyan hat?

A krónikus kiszáradás befolyásolja a vesefunkciót, növeli a vesekő képződésének kockázatát, izomsorvadást és székrekedést okozhat. Ilyen szintű kiszáradásnál már kórházi kezelés szükséges, az elvesztett vizet ilyenkor intravénás folyadékokkal pótolják.
Akiknél vesekő alakul ki, 50 % az esélye, hogy 10 éven belül ismét ilyen bajuk lesz.

Honnan tudjuk, hogy kiszáradtunk?

Az első jelek között ott van a fáradtság, a kiszáradó ajkak. A vizelet sötét színűvé válik, erősebb a szaga és kisebb mennyiségben ürítünk, mint általában. Fokozódik a szomjúságérzet és a fejünk is kótyagossá válik. 
Amikor súlyosbodik a helyzet, extrém szomj lesz az emberen úrrá, letargiát érez, szemei kiszáradnak, leáll a könnyképződés, nem jön a vizelet sem, a szív hevesebben ver, a légzés is nehézkes, ráadásul álló helyzetben már pár másodperc után szédülni kezd. (Ezért nem tudta rendesen koordinálni mozgását és a furgonba lépni Hillary.)
Mivel a víz segíti a test hőmérséklet-szabályozását, a túl alacsony vagy túl magas testhőmérséklet is a dehidratáltság jele.

Kiknél a legnagyobb a kockázat?

Mindenkinél, bár idős korban tovább fokozódik a kockázat, mert az idős embereknél tompul a szomjúságérzet, ami nem jelenti azt, hogy testük nem kívánná a vizet. Kívánja, csak ezt ők nem érzik. Clinton a maga 68 évével már ebbe a kategóriába eshet. 
A BBC kutatása szerint az idősek otthonában élők 20 %-a nem iszik elég folyadékot, a dementiában szenvedőknél pedig hatszor nagyobb az esélye, hogy kiszáradnak.
A cukorbetegségben, cisztás fibrózisban, vesebetegségben és alkoholfüggőségben szenvedőknél ugyancsak nagy az esélye a kiszáradásnak.

Hogyan előzhetjük meg a kialakulását?

Úgy, ha a nők legalább 2,7 liternyi folyadékot, a férfiak 3,7 litert isznak naponta, tanácsolja az amerikai The Institute of Medicine. (Ez az ajánlás 19 és 70 év közötti felnőttekre vonatkozik.) Ebbe a folyadékmennyiségbe beletartozik a vízen kívül a tea, a gyümölcslék és a kávé is, hiszen az italok túlnyomórésze tartalmaz vizet.

Tüdőgyulladás: mikorra gyógyul meg Hillary Clinton?

Orvosa, Dr. Lisa R. Bardack azt mondta, az elnökjelölt állapota javult. Azt tanácsolta neki, hogy pihenjen, mozogjon kevesebbet, fogja vissza kampányprogramját és szedjen antibiotikumot. És persze igyon sokat.
65 év felett súlyosabb dolog a tüdőgyulladás, mint a fiatalabb felnőtteknél.
Nem ismeretes, hogy Clintonnak lábon kihordható tüdőgyulladása van-e, ami a betegség gyakoribb típusa, vagy olyan krónikusabb fajtája állt elő, ami elviekben kórházi kezelést igényel. 
Előbbit a Mycoplasma pneumoniae baktérium okozza és olyan tüneteket produkál, mintha szokványos influenzát kapott volna el az ember.

Forrás: Time Magazine, Politco.com

 

/Megjelent :Ritmus.hu   •   2016. szeptember 27../

Friss híreink

Please publish modules in offcanvas position.