Ez történt 2011-ben, de ez nem minden, mert az élet a "NYUBUSZ-ban" 2012-ben is zajlik

Talán a 2012-es év legkiemelkedőbb eseménye a nyugdíjas társadalom életében, hogy elindult a Harmadik Kor Egyeteme. A Fővárosi Ön kormányzat jóvoltából a Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége kezdeményezésére az Életet az éveknek Klub szövetségének csatlakozásával az ELTE megnyitotta előadótermeit az érdeklődő nyugdíjasok számára. Május 23-án a Fővárosi Önkormányzat Váci utcai dísztermében ünnepélyes konferencián jelentették be az Egyetem, a Fővárosi Önkormányzat, a két nyugdíjas szervezet képviselői a Harmadik Kor Egyetem előadásait, melyre közel 500 fő jelentkezett.


Három Karra a Pedagógiai és Pszichológiai Kar, a Bölcsészettudományi Kar, a Természettudományi Kar előadásaira lehetett jelentkezni, amelyen Karonként 10-10 előadás hallgatnak a jelentkezők. Az előadások hetente egy alkalommal szerdán kerülnek megrendezésre, minden kar egy hónapban, egy szerdán várja a hallgatókat.

Az előadások programjai itt tekinthetők meg.

A hónap negyedik szerdája a konzultáció, az október 31-i konzultáción résztvevők kérdéseire a Pedagógia és Pszichológiai Karról Dr Boga Bálint gerontológus professzor, Dr Talyigás Katalin egyetemi tanár és Dr Stricker Sándor docens válaszoltak. A Bölcsészettudományi Karon elhangzott előadásokkal kapcsolatos kérdésekre Dr Ormos Mária gyengélkedése miatt, e-mailben válaszolt. Novemberben folytatódnak még az előadások a meghirdetett témákban.

A nyáron sem pihentünk. Az elmúlt évben meghirdetett Ki Mit Tud-ot a XIII. ker. József Attila Művelődési Házban rendeztük meg, ahol öntevékeny nyugdíjas szavalók, szóló énekesek, ének együttesek 15 produkciót mutattak be . A kitűnő zsűri minden résztvevőt oklevéllel tisztelt meg, mert ez nem volt verseny, hanem megmutatkozás a saját és a közönség örömére.

Köztudott, hogy ha kultúra, akkor Király Kató! Ebben az évben megrendezték a Nemzeti Sírkertben a Harangok Napját, melyre Irodalmi Körünk 1 órás prózai és zenés összeállítással készült. A műsor alapkoncepciója a "szeretet" volt, amiről költők, híres és hétköznapi emberek gondolatai hangzottak el. A próza mellett Hegedűs Valér zongoraművész ajándékozta meg a hallgatókat művészi élménnyel.


Évek óta kedvezményes jegyekkel látogathatjuk Szenthelyi Miklós Kossuth díjas hegedűművész hangversenyeit. Szeptember 22-én a Vakok Általános Iskolájának Nádor termében Szenthelyi Miklós és felesége Faludi Judit gordonkaművész zenés közönségtalálkozóra hívta hangversenyeit látogató közönségét. A szép számmal megjelent nyugdíjasok kötetlenül beszélgethettek a művész házaspárral életükről, családjukról, külföldi hangversenykörútjukról, valamint tanári tapasztalataikról, hitvallásukról. A művészpár megígérte, hogy a kedvezményes koncertekre ezúttal is elvárja a szép korúakat. A zenés baráti találkozó az Idősek Világnapja alkalmából kerül megrendezésre. A közönség székein az Ötlet Kör papírvirágai és a Pharma Nord ajándékai okoztak kedves meglepetést.

Október 5-én Csillebércen a Nyugdíjasok Országos Szövetsége megrendezte az Országos Dalkör Találkozót. 6-án pedig nyugdíjas érdekvédelmi konferenciára gyűlt össze, mintegy 100 nyugdíjas tekintet nélkül a szövetségre, politikai hovatartozásra. A konferencia nem politikai, hanem kifejezetten gazdasági kérdésekkel foglalkozott. A Konferencia fővédnöke Dr Ormos Mária történész professzor volt, aki Dr Vértes Andrással a GKI vezérigazgatójával és Dr Simonovits András és Dr Barát Gáborral, nyugdíjszakértőkkel egyetemben előadást tartott és válaszolt a közönség kérdéseire. Egy 10 pontos nyilatkozatot is - 2 tartózkodással - elfogadott a Konferencia, melyet az MTI közre is adott.

Véghné Reményi Mária elnök asszonynak és Gál Andrásné elnökhelyettesnek köszönhetően korrektül alakult a kapcsolat ebben az évben is a Pharma Nord céggel. Megszerveztük, hogy a cég képviselői az igényeknek megfelelően tájékoztató előadásokat tartanak a klubjainkban. Rendszeresen tájékoztatnak minket az általuk forgalmazott termékek hatékonyságáról. A cég 5 éves jubileumi sajtófogadására meghívást kaptunk, ahol ismertettek velünk egy svéd kísérletet, amelyben 500 fő 70 és 85 év közötti fő vett részt, 250-en placebót kaptak, 250-en Q10+szelén tablettát. Az eredmény azt mutatta, hogy az a csoport, amelyik a fenti Q10+ szelén tablettát szedte, abból a csoportból 55% kal kevesebben haltak meg szívvel kapcsolatos betegségben.

A Korhatár kiadó negyedévenként kiadja az "Életem receptje" című füzetet (600 Ft). Ebbe a füzetbe bárki írhat saját receptjei mellé a írhat kis történetet is és csatolhatja a fényképét is. A "műveket" szövetségünknél átvesszük és eljuttatjuk a kiadónak.

Ebben az évben is megjelenik a "Nyugdíjas Kalendárium" (680 Ft), a Kalendárium füzet mellé 2013-as naptárt is kap a vásárló.

November 23, 24, 25-én a Sima csarnokban ismét megnyitja kapuit a Nyugdíjas Expo. 1 napi belépő elővételben szövetségünknél 500 Ft-ért vásárolható.

Nyugdíjasaink örömmel látogatják a RAM táncos, prózai és musikel rendezvényeit. Hetente 1-2 alkalommal 80 fő kap lehetőséget az előadások látogatására. Hol szerény költségtérítéssel, hol térítésmentesen. Köszönet érte!

Természetesen igénybe veszik tagjaink a színházak által felajánlott kedvezményes jegyeket is.

Szalai Józsefné elnökhelyettesünk továbbra is jobbnál jobb üdülési lehetőségeket ajánl szövetségünk tagjainak.

Ebben az évben a NYOSZ és a Nyubusz klubjaiban közel 500 fő vett részt fogyasztóvédelmi tájékoztató előadásokon. Valamint az első félévben több alkalommal tartottak fogadónapokat a fogyasztóvédelem szakemberei a témával kapcsolatos panaszok meghallgatására és tanácsadására.

Az elmúlt évben megalakult a Kreatív Ötletkör, ahol különböző anyagokból, (főleg papírból) mutatós és szellemes ajándékra is alkalmas apróságokat készítenek. Kéthetente csütörtökön 10-15 ügyes kezű klubtársunk szorgoskodik, már javában készítik a Mikulás és karácsonyi ajándékokat.

Friss híreink

Please publish modules in offcanvas position.