Tudósítás a 10-ik a Nyugdíjasok Budapesti Fesztiváljáról

Szeptember 17-én immár 10-ik alkalommal rendeztük meg a hagyományos Fesztivált. Ha visszatekintünk az elmúlt 10 évre, nagyon sok és sikeres rendezvényt mondhatunk magunkénak. Voltak gazdagabb évek, amikor gulyással, süteménnyel láttuk vendégül a Fesztiválra látogató nyugdíjasokat, vagy egyéb más vendégváró falatokkal. Ahogy a gazdasági helyzet romlott az országban, úgy lettek szerényebbek Fesztiváljaink, már ami a vendéglátást illeti.

A 10-ik Fesztivál a XIII. Önkormányzat polgármesterének Dr Tóth József jóvoltából a margitszigeti napközis táborban rendeztük. Délelőtt 10 órakor Véghné Reményi Mária a Nyugdíjasok Budapesti Szövetségének elnöke nyitotta meg, a szintén 10 éves Kézimunka Kör kiállítását, majd az érdeklődök megtekinthették Varga Gábor fotókiállítását "Szeretetben nincsen másság" címmel, amelyet fogyatékos emberekről készített. Az iménti szöveg nem csak szlogen volt, hanem valóság, mert a Fesztivál kedves vendégei voltak a szellemi fogyatékosok is, akik belekóstoltak a rendezvény kézműves programjába. Önfeledten tapsoltak a színpadi produkcióknak és izgatottan várták a tombolasorsolást, mert az ajándékba kapott tombolajegyekkel apró ajándékokat is nyertek. Örömüknek adtak kifejezést, hogy részt vehettek ezen a rendezvényen.

A megnyitó után a délelőtt még szerényszámú közönség a szabadtéri színpadon élvezhette a nyugdíjas versmondók, énekesek műsorát. 12 órakor megérkezett a XIII. kerület alpolgármestere Borszéki Gyula, aki köszöntötte a Fesztivál résztvevőit, majd elmondta, hogy nagy gondot fordítanak a kerület idős nyugdíjasaira. Elnök asszonyunk felkérte Borszéki urat, hogy a szövetség 90 éves nyugdíjasait köszöntse és adja át részükre az oklevelet és a virágot. Sajnos a 13 idős nyugdíjas társunk közül Mohácsi Erzsike volt jelen, aki korát meghazudtoló fürgeséggel jött a színpadra. Természetesen kezében egy saját maga által készített bohóccal, amit átnyújtott az alpolgármester úrnak.


Kihirdettük a "Nagymama süteményverseny eredményét, az első díjat Veresné Mohos Angéla a KINYE klubvezető nyerte hagymatortájával.
 Ezután a színpadon elkezdődött a tombolasorsolás, majd 13 órakor a BRFK Bűnmegelőzési Osztály munkatársai filmvetítésre és hasznos tanácsok meghallgatására invitálták a jelenlévőket. A hasznos beszélgetés során felhívták az idősek figyelmét azokra a trükkös átverésekre, amelyekkel rendszeresen megkárosítják az idős embereket, majd bemutatták a hiteles rendőrigazolványt, amelyet figyelmébe ajánlották a hallgatóknak arra az esetre, ha álrendőri intézkedésre kerülne sor, ugyanis nagyon sok a szélhámos álrendőr.

Az ELTE Szociológiai Tanszék hallgatói Gerecs Zoltán és Ormosi Szabina filmet készítettek a fogyatékosokról és idősekről. A néhány perces kisfilm nagy tetszést aratott a nézők között.

14 órakor ismét a színpadhoz zarándokolt az egyre népesebb közönség. Elsőként a VIII.-ik kerületi Napsugár Klub nyugdíjas hölgyei fergeteges cigánytáncot mutattak be, majd Király Kató, aki nem csak szervezte a kulturális műsort, de önmaga is tevékeny részese volt az előadásnak, egy aktuális, hangulatos verset mondott el az őszről.

Nagy sikere volt Alex Tamás nívódíjas előadóművésznek, aki ismert, népszerű slágereket énekelt, esetenként együtt a közönséggel. A MOM táncosai latin-amerikai táncokat mutattak be, néhányan a közönség soraiból táncra is perdültek.

Aktuális verset mondott Roal Dalh-tól Buzáth Annamária a NYOSZ szolnoki versmondó verseny első helyezettje, "Tanács a televíziózással kapcsolatban" címmel. Ismét Alex Tamás nívódíjas előadóművész következett, hasonló sikerrel, mint az első fellépéskor, ezúttal is dalra fakasztotta a közönséget. Az angyalföldi Kézfogás Nyugdíjas Klub Kamarakórusa Váradi Edit vezetésével, nosztalgia dalokkal szórakoztatta a közönséget. És akinek még maradt tombolajegye, az izgatottan várta a tombolasorsolást.

A kulturális műsort záró blokkjaként Nógrádi Tóth István és profi csapata adott dalban, táncban gazdag produkciót a szépszámú közönségnek.

Összegezve a jubileumi Fesztivált, megállapíthatjuk, hogy nem voltuk túl sokan, de lehet, hogy elegen se, de családi körben szerényes, gyönyörű időben, jól éreztük magunkat. Reméljük, hogy jövőre találkozunk veletek ugyan itt.

Friss híreink

Please publish modules in offcanvas position.