Sokszínű világunk

2010.február 23.-án "Sokszínű világunk" címmel párbeszédre és együttgondolkodásra invitáltuk a különböző korosztályok, életminőségű és vallású embertársaink képviselőit, akik elmondták a gondolataikat. Meghallgattuk ki, hogyan vélekedik közös emberi értékeinkről, családról, szeretetről, szolidaritásról, toleranciáról és a békéről.

    
A megjelenteket a program kezdeményezője és főszervezője Véghné Reményi Mária a NYUBUSZ elnöke köszöntötte.

A rendezvényt a XI. kerületi TIT székházában tartottuk, ahol a XI. kerületi alpolgármester asszony Veresné Krajcár Izabella köszöntötte, mint házigazda a 200 fős közönséget, majd Horváth Csaba kormánybiztos szólt köszöntőjével a megjelentekhez, hangsúlyozva a rendezvény és a párbeszéd fontosságát az élet minden területén, mert csak így élhetünk békében egymás mellett egy remélhetően fejlődő és élhető Budapesten.

Az idős korosztály képviseletében megszólalt Apai Béláné Dr. 85 éves nyugalmazott tanár, aki több generációs családban él jelenleg is hangulatosan beszélt a nagymama szemszögéből a fent említett emberi értékekről. Gondolataival nagy sikert aratott. Hasonlóképpen a nyugdíjas Szabó András, aki dalaival Andrasovszky Ibolya harmonika kíséretével hosszantartó elismerő tapsot kapott.

Szűcs Gabriella a Hallgatói Önkormányzatok Konferenciájának Esélyegyenlőségi ügyekért felelős elnökségi tagja azt mondta el, hogy az ifjúság körében devalválódott alapértékek hangsúlyozása fontos szerepet kell, hogy kapjon az alap és felsőfokú oktatásban egyaránt támaszkodva a jó családi példákra.

Az ifjúság képviselője után egy ifjú tehetséges énekes Reményi Anna Erkel Bánk bán és Brankovics György című operából adott elő 1-1 áriát.

Közös emberi értékeink megnyilvánulásai talán a sérült emberek életében a legfontosabbak. Komoly erőfeszítéseket tesznek és az őket segítő egészséges társaik, hogy az életminőségük emberhez méltó legyen. Az ő nevükben Regényi Enikő gyógypedagógus, főiskolai tanár szólalt meg előadását egy líraian szép kisfilmmel tette még hangsúlyosabbá. Előadását nagy szeretettel fogadta a közönség, majd színpadra perdült Varga Árpád a sérültek "Nem adom fel" együttes énekese 2 saját szerzeményű dalt adott elő, amit a közönség vastapssal jutalmazott.

A különböző egyházak képviselői következtek, elsőként Léta Sándor unitárius lelkész beszélt arról, hogy a hitnek és a hitet erősítőknek komoly felelősségük van, hogy a szószékről, gyóntatószékből az egyéb személyes találkozás alkalmával erősítsék a hívekben a család, szeretet, béke fontosságát.

A nyugdíjas körökben már jól ismert versmondó Guttmann Vilmos Hegedűs László volt piarista öreg diák "Cantáta" és Kosztolányi Dezső "Szomorú dal" című versét mondta el, majd ezután a Szent Imre Gimnázium és a Budai Baptista Gyülekezet énekkarának műsora következett.

Dr. Radnóti Zoltán rabbi hasonlóan fontosnak tartotta a család, szeretet és a tolerancia emberi értékeit ebben békétlenségre hajló világra. Ezután a Klezmer Szvitből az Allegro tétel hangzott el a Budapesti Klezmer Band és a Liszt Ferenc kamarazenekar felvételéről. Ezt követően a legszebb hangszer, az emberi hang csendült fel Jakal Zoltán kántor előadásából.

Talán a rendezvény legnagyobb sikerét a cigány származású frissen felszentelt Balogh Győző görög katolikus lelkész aratta, aki a számunkra ismeretlen cigány kultúrában hangsúlyosan helyet kapó emberi értékek fontosságáról, az idős emberek tiszteletéről lendületes, értelmes lírai hangú előadást tartott. Végül a Khamoro autentikus cigány együttes 2 szólistája Szitai Mária és Farkas Zsolt Szatmári cigánytáncokat adott elő.

Dr. Kardas Arhan iszlám kutató az Európában kevésbé ismert muszlim vallás vélekedését tolmácsolta a rendezvény témájául szolgáló emberi alapértékeknek.

Majd ritka élvezetben volt részünk, videóról láthattuk zsidó, keresztények és muszlimok együtténeklését a "Békéért" szóló dalt hallgattuk meg. Majd Törökországból Konyából érkezett 2 dervis török szufi zenére kerengő táncát mutatta be.

Az előadások után beszélgetésre a muszlim, a kóser ételek, valamint hagyományos szendvicsek kóstolására került sor.

A résztvevők közül sokan elismerésüket és köszönetüket fejezték ki, hogy részesei lehettek a programnak.

Friss híreink

Please publish modules in offcanvas position.