Herman Ottó Emlékérem a Környezeti Kultúráért

Véghné Reményi Máriának a Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége elnöke részére a Magyar Környezetvédelmi Egyesület által felkért kuratórium (tagjai: Hajdu László, Prof. Petrányi Győző, Koder Gábor kurátorok) a

Herman Ottó Emlékérem a Környezeti Kultúráért
kitüntetést adományozta 2023. február 28-ána NYUBUSZ Tavaszi ünnepi tagszervezeti ülésén (V. Akadémia u. 1.).
A szakmai, kulturális rendezvény részeként Prof. Petrányi Győző az MKvE örökös tiszteletbeli elnöke köszöntötte Véghné Reményi Máriát, és méltatta tevékenységét:

„A Magyar Környezetvédelmi Egyesület nevében ezen ünnepélyes alkalommal szeretnénk átadni  a Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége  elnök asszonyának a Herman Ottó oklevelet és emlékérmet elismerésként az Egyesületünknek nyújtott kiemelkedő közreműködéséért és segítségéért.

Az egyesületünk számára nevezetes nap volt  2018. december  5. , amikor a Nyugdíjasok Budapesti Szövetségével szerződést kötöttünk,  hogy  a környezet- és természetvédelmi nevelés, ezen belül kiemelten a természettudományos ismeretterjesztés területén együttműködjünk.

Az együttműködés során megismertük a NYUBUSZ tevékenységét és Reményi Mária elnök asszony  magas szintű szakmai, erkölcsi önzetlen egyéniségét, aki  az aktív időskor meghosszabbításáért, a nyugdíjas korosztály megfelelő életkörülményeinek biztosításáért és a rászorulók élethelyzetének javításáért végzett áldozatos munkát.    Az ő nevéhez fűződik - 2009 évi elnökké választása óta - több jelentős fejlesztés(Nyugdíjasok Önképző Programja, Szenior Örömtánc magyar változatának   kidolgozása, Környezettudatosság népszerűsítése, Sok színű világunk-párbeszéd a közös emberi értékek mentén rendezvény megtartása, Olcsó energiatakarékossági megoldás megszervezése).

Kiemelkedő és eredményes tevékenységéért a  Budapestért Díjban részesült 2018-ban. Nem kisebb jelentőségű volt, hogy 2018-ban a Budapest XIII. kerületi  Ember az emberért esélyegyenlőségi díjat is megkapta. Mindezekben kifejezésre jutott életszemlélete, hogy  a közös emberi értékek egyformák, ezért az egymás mellett élőknek párbeszédet kell folytatniuk a különbözőségek kölcsönös elfogadására. Hangsúlyozta, hogy az  idős emberek eleve hátrányos helyzetűek és a társadalom sem adja meg nekik a megfelelő tiszteletet.

Az egyesület az együttműködésnek köszönheti, hogy megismerte az ELTE Harmadik Kor Egyetemének és az Országos Nyugdíjas Parlamentnek tevékenységét, melynek programjaiban részt is vett. Reményi Mária elnök asszony  segítségével egyesületünk részt vehetett  az Agrárminisztérium Zöld Forrás pályázatában, melynek során közösen kidolgoztuk a  „Természettudat és környezetvédelem komplex nevelési modell” programját az óvodás, iskolás és szenior korosztályúak számára.  Ennek keretében 2021. 2022. a  környezettudatosságra nevelés a családban igen magas színvonalú és eredményes eseményeket szerveztek óvodákban iskolákban. Ez évben egyesületünket pedig társpályázóként bevette a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjának a „Mit kell tudni a főváros klímájáról, környezetéről?” című pályázatába.

Herman Ottó a környezeti kultúráért emlékérem átadáskor a tudós gondolatait szeretnénk felidézni, mely szerint a remény sohasem szabad, hogy elhagyjon bennünket és céljaink elérésében való hitünk és bizalmunk mindig fenn kell hogy maradjon, ezért a tudományos értékek, az igazság és becsületesség és az emberszeretet minden egyéb felett kell, hogy álljon. Ezzel kívánunk további sikeres munkát, sok erőt és jó egészséget.”

A Herman Ottó emlékérmet ünnepélyes keretek között Hajdu László az MKvE elnöke és Prof. Dr. Petrányi Győző akadémikus adta át.

Friss híreink

Please publish modules in offcanvas position.